Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zakřivené okurky eurokomisařky Věry Jourové

Česká eurokomisařka Věra Jourová si konečně našla viditelnou aktivitu. Po roce od vypuknutí kauzy se probudila a obvinila koncern Volkswagen z porušování dvou unijních směrnic – proti neférovým praktikám a pro prodej a garance.

Jourová si stěžuje, že například v Česku se spotřebitelé tradičně málo brání a na rozdíl od USA nefunguje v EU běžně status hromadné žaloby. Chce koordinovat hromadný postup v celé Evropské unii. Ale proti čemu by se měli majitelé vozů Volkswagen bránit, proč by měli chtít odškodnění? Vždyť koncernová auta jsou bezpečná, spolehlivá, pohodlná, nabízejí nejmodernější technologie. Jasně, fixlovat se nemá, ani s emisními limity, byť jsou vymyšleny a nastaveny v dílnách zelených ekoteroristů. Ok, ať Volkswagen zaplatí výsadbu deštného pralesa, když už podváděl s emisemi, ale platit odškodnění majitelům vozů, kteří sami žádnou újmu nepociťují? To je hloupost. Švindl s limity nebyl košer. Ale nikoho neohrozil na životě, majitelé volkswagenů jsou se svými vozy spokojení a většinou nevidí důvod, proč by měli kvůli nějakému nesmyslnému zásahu do softwaru jezdit do servisu a marnit čas.

Svůj čas a peníze daňových poplatníků ale marní Věra Jourová, protože její aktivita nikomu a ničemu nepomůže; ta kauza je už dávno mrtvá! Je ale s podivem, proč Věra Jourová, pokud chce bojovat proti neférovým praktikám a hájit poctivý prodej a garance, neupřela svoji pozornost na jiný cíl. Vždyť současná krizová situace s migrací v Evropě je důkazem, že nezodpovědný výrok Angely Merkelové Wir schaffen das i další výrok, že Německo přijme všechny uprchlíky ze Sýrie a postará se o ně, byly neférové. Neférové vůči uprchlíkům, kteří zůstali ve sběrných táborech, na ulicích evropských měst nebo v narvaných tělocvičnách, neférové vůči ostatním členským státům EU, kam by ráda paní Merkelová problém uklidila. Neférové byly vůči obyvatelům evropských zemí, vůči řidičům napadaným migranty denně v Calais za laskavého přihlížení nekonající policie… Dlouhodobé lhaní, bagatelizování i přímé utajování problémů souvisejících s nelegální migrací ze strany představitelů EU i jednotlivých států, to je zásadní neférová praktika, která má fatální důsledky pro každého obyvatele EU. To je téma!

Prodej a garance, to je další směrnice, kterou vytáhla Věra Jourová v souvislosti s Volkswagenem. Ale není to opět Angela Merkelová, která se stala vrchní prodavačkou falešných nadějí pro uprchlíky z válečných oblastí i ekonomické migranty? Kolika z nich se garance dobrého života v Evropě naplnily? Jednomu procentu? Není to klamavý prodej?

Problémem podle Jourové je, že Volkswagen „nedostatečně komunikuje se zákazníky, neinformuje spotřebitele o kauze a nenabízí možnost nápravy“. Ale ohledně emisí již bylo vše řečeno před rokem, koncern se omluvil, i pár hlav padlo, kdo chtěl, emisní software už má dávno zdarma opravený. Neměla by dnes Věra Jourová z pozice eurokomisařky spíše kriticky poukazovat na nedostatečnou a neférovou komunikaci orgánů EU v souvislosti s migrační krizí, na nepochopitelnou nečinnost EU při ochraně vnějších hranic unie?

Všichni cítíme, jaké je téma, které aktuálně rezonuje ve společnosti. Ale ohromný byrokratický aparát EU; Evropský parlament, Evropská rada, Rada Evropské unie, Evropská komise atd., to vše se stalo, bohužel, synonymem pro nefunkčnost a zbytečnou buzeraci. Nelze se divit Britům, že se rozhodli odejít.

Eurokomisařka Věra Jourová si našla téma, které je po roce zcela vyčpělé a žádného občana EU dnes nezajímá. Je to jen tisící pokračování jalových až idiotských unijních aktivit typu stanovení limitů pro zakřivení okurek, rušení žárovek či pomazánkového másla. Věra Jourová, která se kdysi jevila jako nadějná a rozumná politička, promarnila šanci zviditelnit se jako eurokomisařka, která je tu pro lidi a řeší problémy, které Evropany tíží. Našla si své vlastní zakřivené okurky. Škoda. 

Autor: Jaroslav Pomp | středa 21.9.2016 9:51 | karma článku: 44,53 | přečteno: 4978x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1123x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,07 | Přečteno: 706x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,68 | Přečteno: 974x | Společnost

Jaroslav Pomp

Jaderné memento nanejvýš aktuální

Když se otevírají 6,5tunové ocelové dveře s betonovou výplní jednoho ze dvou depotů u obce Míšov, kde byla skladována sovětská jaderná munice, člověka ovane chlad. Nejen proto, že v prostoru pod tunami betonu je jen 8 stupňů C.

23.10.2023 v 10:08 | Karma: 16,39 | Přečteno: 401x | Politika

Jaroslav Pomp

Nechte mluvit Ebena!

Když komunisti zakázali zpívat Vladimíru Mišíkovi, objevily se na zdech Československa nápisy Nechte zpívat Mišíka. Doufejme, že se neblíží doba, kdy budeme psát na zdi Nechte mluvit Ebena.

3.7.2023 v 9:41 | Karma: 44,32 | Přečteno: 2594x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 123
  • Celková karma 33,58
  • Průměrná čtenost 2158x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik