Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč tolik žvaníme a neumíme používat slova

Mnoho slov, málo myšlenek, to je typický jev dnešní doby. Hlavně politici dokáží žvanit o ničem dlouhé hodiny. A bohužel, povýšili již lež na úroveň pravdy. Na normu.

Politici občas obohatí slovník zajímavými novotvary, jen namátkou vzpomeňme Klausovu „nevýhru“, Kocourkovo „odklonění“, Kuberova „dobrotruse“, Babišovu „účelovku“ či Roznerovo „zabrušování“. Občas šokují nejen slovy, ale i drzostí, třeba Rath, který svoji kauzu „Sedm mega v krabici“ přirovnal k politickému procesu s Miladou Horákovou. To už je opravdu ohavné.

Vulgaritami už politik nepřekvapí, používají je hojně i dva nejvyšší představitelé státu. Chudáci učitelé, kteří mají učit děti, že mluvit sprostě a lhát se nemá. „Paní učitelko, když mohou pan prezident a pan premiér, pro ne já?“ Kdo to dětem smysluplně a logicky vysvětlí?

Slova ztrácejí svůj původní smysl i díky politické korektnosti. Klasickou ukázkou je mladík. Mladíci zapálili v Göteborgu a dalších městech desítky automobilů, dočetli jsme se v titulku a mladíci řádili i v dalším textu. Ejhle, mladík se stal synonymem pro frustrovaného nepřizpůsobivého přistěhovalce. To si novináři myslí, že čtenáři jsou úplní blbci a představí si v roli paličů blonďaté Švédy se jmény Jonnas, Sven, Gunnar?

Blbnou ale i novináři-sporťáci. Teď se snaží zdolat nejtěžší stěnou Nanga Parbat (8125 m) špičkový horolezec Marek Holeček s parťákem Tomášem Petrečkem. Držím jim moc palce, sám jsem jako nehorolezec v Himálaji dostoupal do výšky 5643 m (k dispozici jen 50 % běžného obsahu kyslíku) a tuším, jak je to pekelně náročné, ale hrozím se titulků, až vylezou nahoru. Holeček s Petrečkem pokořili Nanga Parbat!

Páni novináři, horu nelze pokořit, ta hora tu bude majestátně stát i v době, kdy vaše nabubřelá slova zmizí dávno v propadlišti dějin. Smyslem sportu není pokořit horu nebo soupeře, smyslem je dosažení vytčeného cíle, vítězství v duchu fair play. Používejme namísto slova pokořit raději slovo pokora. Neznám horolezce, který by řekl, že pokořil nějakou horu! Horolezci ale často hovoří o pokoře. Nedávno jsem si se zájmem přečetl článek s titulkem Pilot pokořil 500 letišť. Letiště se dá pokořit? Blbost! Tam se přece přistává a startuje.

Slovo je mocná zbraň, s níž je třeba zacházet opatrně, s citem a rozmyslem, ostatně už český klasik Jára Cimrman tvrdil: Každé zbytečné slovo je zbytečné.

Važme slova, to by si měli zapsat za uši především politici. A zapamatovat si Buddhův citát: Nemluv, pokud tvá slova nejsou lepší než ticho. Vzpomenout si na slovo pokora. Pak by poslanecká sněmovna nemusela být nazývána samotnými politiky žvanírnou a třeba by se stala i úctyhodnou respektovanou institucí a líhní mála slov a mnoha myšlenek. Pokud by v tomto případě pokora pokořila bezobsažné žvanění, bylo by to skvělé.

Autor: Jaroslav Pomp | středa 15.8.2018 11:10 | karma článku: 26,88 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1121x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,07 | Přečteno: 705x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,68 | Přečteno: 973x | Společnost

Jaroslav Pomp

Jaderné memento nanejvýš aktuální

Když se otevírají 6,5tunové ocelové dveře s betonovou výplní jednoho ze dvou depotů u obce Míšov, kde byla skladována sovětská jaderná munice, člověka ovane chlad. Nejen proto, že v prostoru pod tunami betonu je jen 8 stupňů C.

23.10.2023 v 10:08 | Karma: 16,39 | Přečteno: 400x | Politika

Jaroslav Pomp

Nechte mluvit Ebena!

Když komunisti zakázali zpívat Vladimíru Mišíkovi, objevily se na zdech Československa nápisy Nechte zpívat Mišíka. Doufejme, že se neblíží doba, kdy budeme psát na zdi Nechte mluvit Ebena.

3.7.2023 v 9:41 | Karma: 44,32 | Přečteno: 2592x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 123
  • Celková karma 33,58
  • Průměrná čtenost 2158x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik