Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nikoliv bezvýznamná část populace je ukrutně hloupá

Ten titulek je částí tweetu Iva Lukačoviče, v žebříčku Forbesu 15. nejbohatšího Čecha. A hned to schytal, podle europoslance Jana Zahradila se jedná o „esenci povýšeného elitářství“. I když Lukačovičův výrok je zcela pravdivý.

„A tak to dopadá, když se uzavřete ve své sociální bublině a začnete trpět spasitelským komplexem. Na lidi pak začnete pohlížet povýšeně a místo nalézání cesty k pochopení je začnete nespravedlivě kárat,“ bleskově zareagoval na tweet i Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta proslulého arogantním povýšenectvím.

Věřil jsem, že Česko se svou zkušeností s budováním socialismu a komunismu má pevné obranné mechanismy, jak se bránit obrodným neobolševickým nesmyslům, které se na nás valí z Bruselu nebo z New Yorku. Komunisti nám tvrdili, že jsme si všichni rovni, jsme stejně dobří, stejně chytří, musíme stejně myslet a popřeli zcela přirozenost člověka, který má každý jiné schopnosti, jinou úroveň inteligence, jiný charakter, jiné ambice. Ale takto svět nefunguje, tvrzení komunistů bylo propagandistické a nikoliv pravdivé, proto socialistické zřízení neuspělo. Všichni nejsme stejní. Západ s komunistickou propagandou nemá zkušenosti, proto je tam progresivní (a agresivní) levičáctví a s ním spojené rovnostářství na vzestupu.

Ta Lukačovičova věta, kterou bohužel z Twitteru stáhnul, zní celá takto: „Obrovské množství nepochopitelných jevů v ekonomice, politice, či ve společnosti má jednoduché vysvětlení: nikoliv bezvýznamná část populace je ukrutně hloupá.

V té větě není ani špetka povýšeného elitářství, ani spasitelského kárání, je to prosté konstatování reality, s níž jsme denně všichni konfrontováni. Každé slovo má smysl, je to esence pravdy. Každý z nás se potkává s lidmi velice chytrými, méně chytrými i s totálními blby – a vůbec nezáleží na tom, zda ti lidé jsou otitulovaní nebo mají základní vzdělání, zda sedí v manažerském křesle nebo stojí u výrobního pásu, protože přirozená inteligence vůbec nemusí nutně souviset s formálním vzděláním nositele a jeho rolí ve společnosti.

„Mluvit pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin,“ řekl George Orwell, jehož fikce z románu 1984 se velice nebezpečně začínají přibližovat realitě. Skotská studentka na univerzitě prohlásila, že ženy se rodí s vagínou – a hrozí jí za tento nepochybně pravdivý výrok vyloučení. Ivo Lukačovič napsal pravdu a hned byl pranýřován, překvapivě nikoliv poblázněnými aktivisty ze Západu, ale Čechy.

Pokud Jan Zahradil a Jiří Ovčáček nejsou schopni akceptovat prokazatelnou realitu, že část populace je ukrutně hloupá, pak je to podivné. Oba se hloupě vnořili do idiotského progresivistického západního proudu, který nedávno dokumentovala v plné nahotě česká aktivistka z hnutí Extinction Rebellion, když zablokovala dopravu tím, že si sedla před autobus s nejekologičtějším pohonem na zemní plyn.

Ivo Lukačovič udělal chybu, že svůj tweet stáhnul, protože ustupovat popíračům pravdy se nemá. Mluvit pravdu by nemělo být revolučním činem, ale normou. Pokud přistoupíme na aktivistické kecy a lži, valící se na nás ze všech stran, budeme popírat zdravý selský rozum a podlehneme jako Zahradil a Ovčáček iluzi, že neexistují hlupáci, pak se sami staneme hlupáky.

Autor: Jaroslav Pomp | pondělí 24.5.2021 10:43 | karma článku: 36,86 | přečteno: 1459x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 16,05 | Přečteno: 176x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,51 | Přečteno: 422x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1138x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 711x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,75 | Přečteno: 980x | Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 25,64
  • Průměrná čtenost 2124x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik