Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když nesrozumitelné EU vládnou diletanti

Blíží se Vánoce, které se eurokomisařce Heleně Dalliové nepodařilo zakázat pod záminkou kouzelného slůvka inkluze. Zatím. A na hranicích Běloruska s Polskem stráví Vánoce nešťastní migranti v mrazu a lesních kulisách.

Zatímco 705 europoslanců s tisícovkami asistentů a překladatelů (kterým slouží navíc 5000 úředníků generálního sekretariátu EP) v teplých bruselských barech degustuje silná belgická piva a drinky, naivní a oklamaní migranti, kteří slouží Lukašenkovi jako užiteční vojáci bez uniforem v hybridní válce proti EU, pijí vodu z kaluží v mrazech uprostřed lesů. A europolitici v Evropském parlamentu, Radě Evropské unie, Evropské radě, Evropské komisi a dalších personálně přebujelých byrokratických organizacích, v nichž sami netuší, kdo má jaké pravomoci, řeší pitomosti, jako je zákaz slova Vánoce, a adorují fantasmagorický Green Deal, který podle propočtů uvrhne do energetické chudoby 140 milionů obyvatel EU a ekonomicky členské státy znevýhodní oproti zbytku světa...

Když čtu o politických výstupech z Bruselu (nebo ze Štrasburku, kam se europoslanci s asistenty, tlumočníky a tunami papírů pravidelně přemísťují, ač to vůbec nedává smysl, stejně jako fakt, že unie nemá jeden oficiální úřední jazyk a vše se překládá do 24 jazyků), vždy si vzpomenu na jednoho rumunského europoslance, který po celých pět let mandátu hlasoval vždy ANO pro jakýkoliv návrh a nikdy nevystoupil v diskuzi. Notorický blb, sabotér, provokatér, vyžírka… není to jedno?  Pokud tam jsou v převaze reprezentanti podobné úrovně, nelze se divit jalovosti a nesrozumitelnosti EU – všechna čest výjimkám, z českých europoslanců mě napadají pánové Tomáš Zdechovský nebo Alexandr Vondra. O většině českých europoslanců jsme snad ani neslyšeli, možná je to dobře.

Až udivující je bezradnost EU s řešením migrační invaze a její rozpolcenost. Už nevadí stavba hraničního plotu v Polsku, která hodně vadila v Maďarsku. Migranti mají smůlu, protože jsou to Lukašenkovi migranti. Ti, kteří připlouvají loděmi přes Středozemní moře v režii obchodníků s lidmi, jsou nadále vítáni, i když i nejvíce vítačské státy už vystřízlivěly a zpřísňují azylová pravidla, protože se ukazuje, že drtivá většina migrantů nepředstavuje přínos, ale velký problém.

Zatímco Alexandr Lukašenko je označován, oprávněně, za zločince, který se snaží nabourat hranice a rozvrátit EU prostřednictvím migrantů, kapitánka humanitární (čti pašerácké) lodi Carola Racketeová si vychutnala v Evropském parlamentu potlesk vestoje, i když dělá totéž, co Lukašenko, liší se pouze jejich motivace. Hranice EU má chránit Frontex, který ale na jihu Evropy slouží spíše jako poslední článek obchodu s lidmi, není divu, že Polsko nabídku jeho služeb na bělorusko-polské hranici odmítla, byť hlavním sídlem organizace je Varšava. Italský politik Matteo Salvini má být souzen za to, že se hranice EU snažil bránit před invazí. Soud v Neapoli poslal na rok do vězení Giuseppe Sotgiua, kapitána lodi, který předal libyjské pobřežní stráži stovku migrantů zachráněných nedaleko afrických břehů. Byla to servisní loď ropné plošiny u Tripolisu, to měl posloužit pašerákům jako bezplatný trajekt do Evropy a vykašlat se na práci pro svoji firmu? To rozum nebere. Lukašenkův migrant je hrozbou, zatímco migrant Racketeové přínosem?

Početné sluníčkářské neziskové organizace, placené z našich daní, tvrdí, že každý má právo na lepší život, proto je třeba migranty vítat. Ale ve světě je podle OSN (další totálně jalová a nesrozumitelná organizace) 600 milionů lidí s příjmem pod 1,9 US dolaru na den, má Evropa povinnost absorbovat všechny chudé, aby sama zchudla? Aby se stala politicky nestabilní unií s násilnými nepokoji, protože kulturně i nábožensky odlišní migranti přicházejí ze zemí (často rozvrácených kvůli vojenské politice států, do nichž nyní míří), kde děti dříve než slabikář a počty ovládají kalašnikova? Frustrace z evropské reality nemusí, ale může vyústit v radikalizaci, to je fakt.

Pokud už i evropské instituce a představitelé některých států s opatrnou politickou korektností připouštějí, že nelegální nekontrolovaná migrace je problém, který narušuje stabilitu EU a její vnitřní integritu, měli by jednat a ne se zabývat pitomostmi. Řešení není až tak složité. Důsledně bránit hranice unie, všechny, nejen ty v Polsku a Litvě. Dát do zemí, odkud migranti proudí, jasně a nahlas najevo, že Evropa není ráj na zemi a je třeba si zde životní úroveň zasloužit tvrdou prací, že do zemí EU bude vpuštěn pouze ten, kdo má vstupní vízum. Za druhé světové války se shazovaly z letadel, balónů a vzducholodí letáky. Dnes stačí použít sociální sítě.  

„Nejsem-li srozumitelný, jsem mrtvý“. Tuto větu říkal jeden profesor na naší fakultě a v těch pár slovech je koncentrovaná absolutní moudrost. Pokud si tuto větu a používání zdravého selského rozumu na úkor převažující zeleno-rudé ideologie neosvojí europoslanci, pak původně skvělý koncept bude mrtvý a po brexitu budou postupně následovat další exity.  

Autor: Jaroslav Pomp | čtvrtek 16.12.2021 10:57 | karma článku: 40,23 | přečteno: 1439x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,39 | Přečteno: 415x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1136x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 710x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,75 | Přečteno: 980x | Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 30,60
  • Průměrná čtenost 2141x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik