Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Přiznám se, že náš ligový fotbal sleduju pouze z jakési setrvačnosti a snahy mít všeobecný přehled, protože to k "normálnímu chlapovi" tak nějak odjakživa patřilo. Na ligu už dávno nechodím a většinou ani nesleduju televizní přenosy. Přiznejme si, že strávit víc jak dvě hodiny v zimě na stadionu a většinou vidět dvě tři střely na branku za zápas (a někdy ani to ne), většinu přihrávek do strany nebo dozadu, řídíce se pravidlem, že když držím balón, góla nedostanu, člověka nijak zvlášť do varu nepřivede. Proto už dávno raději sleduju fotbal na té nižší a občas i na té nejnižší úrovni, protože tam je těch fotbalových akcí, kde je snaha hlavně nějak ohrozit branku soupeře, přece jen více a když ne, je tam aspoň sranda, pivo ve skle a klobása z udírny. ;-D

Přiznám se, že když jsem viděl ten Řezníkův naprosto nesmyslný "pokos", bylo to nejen na červenou, ale rovnou na po tlamě. No a ty tanečky kolem rasizmu... to snad ani nemá smysl komentovat. Každý, kdo se někdy se soutěžním fotbalem fyzicky potkal, ví, že k nějakým těm urážkám a provokacím vždycky dojde! A já nevidím prakticky žádný rozdíl v tom, jestli někdo někoho nazve "opičákem" a naháže na hřiště banány, nebo jej počastuje oslovením "synem matky živící se nejstarším řemeslem" a po hráčích háže kelímky či zapalovače! Obojí by se mělo trestat úplně stejně a nevytvářet tady atmosféru, která skutečný rasizmus jenom přiživuje.

0 0
možnosti
MB

M78i94l95a32n 18B26í61l27e14k

2. 11. 2021 16:27

"...Že ho černoši či hráči ne zcela bílí vnímají jako rasistickou nadávku je téma k seriózní diskuzi jazykových a přírodovědných expertů, protože každý člověk se základním vzděláním ví, že všichni lidé, bez ohledu na barvu pleti, jsou primáti..."

Desetiletí na fotbalových stadionech patří příměr k opici (nemusí jít jen o verbální projev, třeba Kennedy Chihuri si své užil s házením banánů) zcela srozumitelně a jednoznačně k hráčům tmavé pleti (a rozhodně nejde o nějaké neutrální "hodnocení)". K tomu není žádná diskuse expertů potřeba (stejně tak třeba k pokřiku Jude Slavie; bohužel se objevují pokusy i o ospravedlnění této stupidity).

A pokud apelujte na větší úctu k soupeři, fair play, morálku (s čímž samozřejmě souhlas), pak těžko nalézt shovívavost s podobnými pokřiky, nadávkami či gesty.

0 0
možnosti
ZJ

Takové chování by určitě Václav Havel odsoudil

0 0
možnosti
JS

Současný přístup k t.zv. rasismu ve fotbale, fotbal zabije jako sport. Běloch je člověk tak jako černoch, indián atd. Neumím pochopit, že bělochovi se může nadávat, ale nadávka černochovi už je rasismus.

2 0
možnosti
Foto

To, že je ve Slavii hodně černochů, absolutně nevylučuje možnost, že Řehák (mimochodem nepříliš inteligentní jedinec) mohl Mosqueru urazit.

Na druhou stranu se domnívám, že ač nežijeme v Británii ani jiné podobné zemi, chovat se vůči příslušníkům jiných ras jako hulváti není správné.

2 0
možnosti
JP

Dobrý den, ale v textu nepochybuji o tom, že Řehák Mosqueru urazil, ani v žádném případě nezpochybňuji Váš názor, že se vůči příslušníkům jiných ras nemáme chovat jako hulváti. Zpochybňuji jen údajné Řehákovy rasistické pohnutky, protože Mosqueru vnímám jako člověka, výborného fotbalistu, Viktoriána a nikoliv jako Kolumbijce, který si zasluhuje kvůli tmavší pleti extra přístup. Právě tento segregovaný přístup je rasistický, tím odpovídám i panu Bártovi. Kdyby Řehák urazil jakéhokoliv jiného fotbalistu bílé pleti, nikdo by to neřešil - a na konci tohoto zápasu určitě padlo hodně ošklivých urážek z obou stran. A právě vzájemnou neúctu fotbalistů vůči sobě v blogu kritizuji. JP

1 0
možnosti
Foto

Pokud někdo pracuje s černochy ještě neznamená, že nemusí být rasista. Tenhle mnohokrát opakovaný argument je komický. Tak tu máme vlastní kauzu. Zase to je tvrzení proti tvrzení a zase to není rasismus.... To, že se Plzen ozvala je jen dobře. Takové situace se musí řešit a ne nad nimi mávnout rukou....

1 1
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 33,58
  • Průměrná čtenost 2158x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik