Michal David si metál od prezidenta zaslouží!

10. 10. 2018 9:42:57
Opět tady máme třeskutou aféru: prezident Miloš Zeman hodlá udělit státní vyznamenání hudebníkovi Michalu Davidovi. Veřejné mínění se bouří, ale stavím se do řídkého šiku vedeného Helenou Vondráčkovou – tu medaili si zaslouží!

Protože jsem odkojen hudbou The Who, Cream, Free, Rolling Stones, Doors, Ten Years After, Led Zeppelin, Deep Purple, King Crimson atd., zcela logicky Michala Davida neposlouchám. Na jeho disco styl mám přímo alergii. Vím, že je obrovsky populární, je to zdatný skladatel a hudebník, hitmaker, bývalý jazzman, že jeho hudba povznesla hokejisty v Naganu až k titulu olympijských vítězů, ve svém žánru je jednička. Dělá dlouhé roky lidem radost, a to je hodně důležité. Důležitější než fakt, že je podporovatelem současného prezidenta, že se mi jeho hudba nelíbí. Michal David si vyznamenání zaslouží, stejně jako intelektuály obdobně nenáviděný Zdeněk Troška. Protože je nominoval prezident, který je na Hradě z vůle lidu a je to jeho právo udělovat vyznamenání komu chce. Protože je lidé v Česku mají rádi – asi právě proto, že jejich tvorba si nehraje na velké umění.

Baví mě zejména argumenty, proč by neměl Michal David tu medaili dostat. Prý byl poplatný komunistickému režimu. To vadí? Ve vrcholné politice máme bývalých komoušů spousty, premiérem počínaje. Téměř nikomu nevadí. Oni si díky rudé legitimaci budovali pozice, on jen zpíval a hrál pro lidi. Nejen pro komunisty.

Také prý prezident Miloš Zeman nemá vkus; za Václava Havla byli na Hradě Rolling Stones a první český prezident se kamarádil s Lou Reedem z Velvet Underground. Kritici mají jasno: Havel byl borec, Zeman není borec. Ale kam vsadíme dalšího exprezidenta Václava Klause, který má rád jazz? Je poloviční borec? Nebo větší borec než Havel, protože jazz má intelektuálnější nálepku než bigbít? Ale zase ho poslouchá mnohem méně lidí než Davida, než dechovku, Evu a Vaška. Nerozumím tomu, když někdo tvrdí, že Zeman nemá hudební vkus, protože fandí Davidovi. Má prostě vkus jiný než já, to je vše. Je super, že každý může konzumovat hudbu, jaká se mu líbí, že nemáme nařízený jeden hudební styl. Pokud by si někdo chtěl pustit hudbu Michala Davida v mém autě, okamžitě bych ho hnal ven. Ale doma ať si ho poslouchá od rána od večera, nebudu ho nálepkovat, že nemá vkus. Říká se tomu respekt.

Po pravdě, je úplně jedno, koho prezident vyznamená. Udělování státních vyznamenání už totálně degradoval na úroveň potlachu u táboráku režisér a Zemanův nominant Zdeněk Sedláček, když převzal metál na Hradě ve vytahané fleesové bundě. Asi mu nikdo z Hradu nevysvětlil, co to je dress code. Hlubší dno už asi neexistuje. Vsadím se, že Michal David si přijde pro vyznamenání vzorně oblečen.

A je zde ještě jeden aspekt. Miloš Zeman se stále výrazněji proměňuje v potměšilého staříka, který zcela evidentně rád provokuje. Bylo mu jasné, že nominace Michala Davida vzbudí bouřlivé emoce a nevoli ohromného množství samozvaných estétů a intelektuálů. Nemýlil se. Potměšilý prezident se určitě chechtá, až se za břicho popadá, jak to všechny štve. A přemýšlí, kdo bude dalším nominantem. Už jsem někde zaregistroval nápad, že by to mohl být lidový bavič Zdeněk Izer...

Autor: Jaroslav Pomp | středa 10.10.2018 9:42 | karma článku: 40.30 | přečteno: 4468x

Další články blogera

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 33.45 | Přečteno: 1073 |

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma článku: 33.99 | Přečteno: 669 |

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma článku: 36.62 | Přečteno: 931 |

Jaroslav Pomp

Jaderné memento nanejvýš aktuální

Když se otevírají 6,5tunové ocelové dveře s betonovou výplní jednoho ze dvou depotů u obce Míšov, kde byla skladována sovětská jaderná munice, člověka ovane chlad. Nejen proto, že v prostoru pod tunami betonu je jen 8 stupňů C.

23.10.2023 v 10:08 | Karma článku: 15.83 | Přečteno: 363 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.43 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.49 | Přečteno: 2403 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 305 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 122 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2168

Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...