Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když blondýna odhaluje tajemství piva

Daniela Kovářová je decentní blondýna, ale především je známá jako exministryně spravedlnosti, advokátka a autorka 16 knih. Při psaní té poslední spojila síly s Ladislavem Jaklem, znalcem piva a milovníkem hospod.

A samozřejmě také bývalým ředitelem politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, novinářem a autorem dvou knih, který je i drsným rockerem. Výsledkem této na první na první pohled nesourodé autorské fúze je nová kniha Pivař a Blondýna.

Danielo, kdy jste v sobě probudila vášeň pro objevování piv? Na první pohled, který může klamat, bych vás viděl jako decentní návštěvnici vináren a kaváren…

DK: Před rokem jsem pivo ještě nepila. Pak jsem pozvala Láďu Jakla na kafe, ale on trval na tom, že budeme pít pivo. A tak jsem ochutnala nový svět. A protože Láďa je prezident První pivní extraligy a o pivu toho ví spoustu a umí zajímavě vyprávět, začala jsem ochutnávat a pivu jsem propadla.

Jak jste vnímala v průběhu života předsudky, že pivo je sprostý lidový nápoj, který ničím nemůže překvapit?

DK: Celý život jsem žila v zajetí mnoha pivních předsudků. Například o tom, že pivo je hořké, žluté, pro chlapy, že z něj roste břicho, a kdo pije pivo, musí ho vypít spoustu a opít se. Láďa mi postupně odhalil nový svět plný vůní, chutí a zajímavých lidí. Od konce loňského roku patří pivo do mého života. O tom všem vyprávím také v naší knize.

Kdo přišel na nápad dát dohromady knihu, postavenou na kontrastním setkání pivaře a blondýny?

DK: Když mě pivo okouzlilo, začala jsem psát pivní fejetony, které vycházely na Neviditelném psu. O nich jsem se jednou bavila s Dušanem Spáčilem, spolumajitelem nakladatelství Bondy. Říkala jsem mu, že by mě bavilo psát knihu o pivu s někým, kdo mu skutečně rozumí, a jeho ten nápad zaujal. Tak vznikla publikace Pivař a Blondýna. Je to diskuse dvou světů – pivního odborníka, který se usmívá mé naivitě a lehce mě poučuje o pivu, zatímco já dodávám udivený ženský svět, který pivo notně nabouralo a obohatilo. Texty, tak trochu fejetony a výměny názorů doplňují naše barevné fotografie, které textu dodávají atmosféru.

Musela to být krásná práce, degustovat piva nejrůznějších stylů…

DK: My se vlastně čtenářům svěřujeme s láskami a vášněmi k pivu, každý jiným způsobem. Taky se dotkneme jednotlivých stylů a cestujeme Českem, pivovary, podniky, v nichž se čepuje pivo, místy, kde se vyrábí a kde se setkáváme s lidmi od piva. Kniha vznikala nejprve v debatách v průběhu pivních lekcí a později výměnou stovek mailů s kapitolami, které jsme si vzájemně opravovali a doplňovali.

Máte spočítané, kolik piv různých značek a stylů jste v rámci psaní knihy ochutnala?

DK: Ochutnala jsem asi dvě stovky piv různých pivních stylů. Jak jsem o pivech začala psát, stále častěji mě mí kamarádi zvali na pivo a zajímavá piva mi dávali. O pivu jsem začala zveřejňovat komentáře na sociálních sítích a pak se stávalo, že jsem dostala i degustační sadu přímo z pivovaru, anebo u nás doma zazvonil čtenář mých fejetonů a přivezl mi pár piv přímo z pivovaru. Taky jsem zjistila, že kolem mě jako houby po dešti rostou malé pivovary. Když kolem jedu, zastavím se a koupím si pivo, které právě vyrobili. V době lockdownu jsem jako ostatní jezdila pro pivo do petky a teď s velkou obavou sleduji, jak se jim daří. Pivo je báječné pití, lidé kolem piva jsou vřelí a vzájemně spolu dobře vycházejí, a tak doufám, že se jim podaří ustát aktuální krizi.

Nepochybuji, že Ladislav Jakl byl velice fundovaným průvodcem pivním světem…

DK: Bez odborného vedení bych nikdy o pivu nemohla psát. Nejsem pivní odborník, a nikdy nebudu, jen nadšeně ochutnávám pivo a dávám se o něm do řeči s kýmkoliv, kdo je ochoten se se mnou o něm bavit. Protože jsem spisovatelka a současně upovídaná ženská, stává se mi, že se u baru zapovídám s obsluhou, anebo se třeba jen v zajímavém podniku s multitapy zastavím na jedno malé večerní pivo, ale vedle u stolu sedí kamarádi, a tak se nakonec z letmé zastávky stane večerní posezení. Moc se těším, až se zase podniky otevřou. Setkání nad pivem a s lidmi mi velmi chybí.

Objížděli jste společně i minipivovary?

DK: Společné cestování za pivem nám naše plné diáře neumožňují, zatím jsme se soustředili na Prahu. Nicméně můj manžel se mnou ochotně na našich cestách upraví trasu podle místa, kam Láďa doporučí, abych se zajela podívat. V běžném období cestuji po republice po různých konferencích a přednáškách a v každém větším městě je pivovar nebo zajímavá hospoda, kde se musím zastavit. Se spolumajitelem nakladatelství Bondy, básníkem Lubošem Y. Koláčkem jsme ovšem v létě zvládli projezdit část západočeské Šumavy a navštívit všechny minipivovary na Srní, na Modravě a na Kvildě. Další mám v plánu, jen co se vylepší epidemiologická situace. S Láďou jsme ovšem měli štětí – podařilo se nám zúčastnit se společně pivního festivalu Slunce ve skle koncem září v Plzni – Černicích. To bylo pro mě velmi obohacující – s velkou společností odborníků a majitelů hospod a pivovarů jsem mohla celý den degustovat a poslouchat zasvěcené hodnocení ochutnávaných piv. Doufám, že příští rok se podívám na další festivaly.

Česko naštěstí dnes už není jen o spodně kvašeném ležáku. Který ze stylů se stal vaším favoritem, tipoval bych stout, IPA nebo ale…

DK: Tuto otázku často dostávám, ale obtížně na ni odpovídám. V každém stylu mám své favority. Postupně se propíjím i k hořčím a kyselejším stylům. Záleží také na náladě, na společnosti, na situaci, denní či večerní době a na tom, jaké jídlo je na stole. Přemýšlím o tom, že by moje další kniha byla o párování pivních stylů s jídlem. Nicméně abych se nevymluvila z otázky, zkusím to popsat takto: začala bych plnou bavorskou pšenicí, pak bych si dala dobrý světlý ležák, pokračovala bych ipou, pak stoutem, okořenila bych ho kyselým pivem a zakončila belgickým silným ejlem.

Literární velikán Jan Neruda napsal: „Český duch může sice na čas bloudit, rozmach mohutného jeho křídla může ho zanést někdy třeba až na kraj světa, ale k pivu vrátí on se najisto vždycky zase.“ Souhlasíte po napsání knihy Pivař a Blondýna s tím, že pivo a hospody jsou nedílnou součástí české kultury?

DK: Ještě loni bych pochybovala, ale letos vám dám za pravdu. Objevila jsem nový svět a ještě mi zbývá pěkný kus na jeho prozkoumání. Ještě jsem nevyzkoušela všechny pivní styly, neochutnala všechna piva. A jak vím, sládkové stále vymýšlejí další. Blíží se Vánoce – už se těším na vánoční sady. Tak na zdraví a – jak říkají pivovarníci – Dej Bůh štěstí!

P.S. S Danielou Kovářovou jsem se poprvé osobně potkal před pár týdny, kdy byla v Beer Factory kmotrou mé knihy Kde výčep můj. Věděl jsem, že píše pivní fejetony, proto jsem ji o roli kmotry požádal. Okouzlila mě vášní, s níž hovořila o pivu i o své budoucí knize, a v podstatě jsem měl na křtu Pivaře a Blondýnu již před vydáním této knihy, protože druhým kmotrem byl senátor Lumír Aschenbrenner, celoživotní milovník a znalec piva. Život s pivem umí být pestrý, veselý a překvapivý.

 

Daniela Kovářová s Ladislavem Jaklem při degustaci.
Daniela Kovářová při křtu knihy Kde výčep můj se senátorem Lumírem Aschenbrennerem a Jaroslavem Pompem.

 

Autor: Jaroslav Pomp | pátek 20.11.2020 9:44 | karma článku: 20,51 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,52 | Přečteno: 1116x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,07 | Přečteno: 702x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,68 | Přečteno: 972x | Společnost

Jaroslav Pomp

Jaderné memento nanejvýš aktuální

Když se otevírají 6,5tunové ocelové dveře s betonovou výplní jednoho ze dvou depotů u obce Míšov, kde byla skladována sovětská jaderná munice, člověka ovane chlad. Nejen proto, že v prostoru pod tunami betonu je jen 8 stupňů C.

23.10.2023 v 10:08 | Karma: 16,39 | Přečteno: 399x | Politika

Jaroslav Pomp

Nechte mluvit Ebena!

Když komunisti zakázali zpívat Vladimíru Mišíkovi, objevily se na zdech Československa nápisy Nechte zpívat Mišíka. Doufejme, že se neblíží doba, kdy budeme psát na zdi Nechte mluvit Ebena.

3.7.2023 v 9:41 | Karma: 44,32 | Přečteno: 2592x | Politika

Jaroslav Pomp

Deník politicky nekorektního blogera

Nová kniha 2022: ROK HLUPCŮ s podtitulem Deník politicky nekorektního blogera přináší reminiscenci na 365 dnů roku 2022. Je doslova plná hlupců, reprezentantů debilizace civilizace.

23.1.2023 v 10:23 | Karma: 0 | Přečteno: 234x | Diskuse

Jaroslav Pomp

Sex s aplikací v mobilu

Blogerských témat nabízí aktivistické progresivní levičácké „woke“ organizace nepřeberné množství. Blbost ve světě kvete jako kytky v tropech. Ovšem tohle téma si vyžádalo přímo povídku.

8.9.2022 v 9:01 | Karma: 20,20 | Přečteno: 494x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Pomp

Policejní brutalita v EU. A čeští politici mlčí?

Česko je předsednickou zemí EU, běží na to dokonce v televizi nesmyslná reklama. Ale když v jiné členské zemi EU policejní brutalitou potlačují logické protesty vlastních občanů, čeští politici mlčí jako ryby.

13.7.2022 v 10:01 | Karma: 42,21 | Přečteno: 1672x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Když v Bílém domě zdůrazňují rasu a sexuální orientaci

V Bílém domě ve Washingtonu se bude měnit tisková mluvčí. To je ok, lidé se mění na všech pozicích. Proč ale zdůrazňují barvu pleti a sexuální orientaci nové mluvčí? Není to rasistické a šikanózní?

6.5.2022 v 10:03 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Pomp

Ministryně obrany Černochová jako pavlačová drbna

Ministryně obrany Jana Černochová se svým výrokem, že letí do USA vyjednat umístění americké vojenské základny v Česku, degradovala, použijeme-li vojenskou terminologii, na užvaněnou pavlačovou drbnu.

12.4.2022 v 12:53 | Karma: 35,29 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Jaromír Jágr se nevyjádřil slovně k ruské agresi? No a co?

Hokejové legendy z Nagana ve střetu názorů: Dominik Hašek se ptá, Jaromír Jágr neodpovídá. Obojí je zcela legitimní.

14.3.2022 v 9:11 | Karma: 34,54 | Přečteno: 988x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Rusko: Země, kde touha po míru je podle prokuratury zločinem

Ruská generální prokuratura varovala před účastí na protiválečných protestech. Za účast na nich by podle ní mohl hrozit stejný postih jako za účast v činnosti extremistické organizace, tedy až šest let za mřížemi.

4.3.2022 v 10:22 | Karma: 17,17 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Děti prý tloustnou kvůli covidu. Ne. Lidstvo degeneruje.

V mediích se začínají objevovat varovné články o tloustnoucích dětech, prý za to může covid. Covid sportování určitě významně utlumil, ale za tlusté a líné děti nemůže. Za obezitu dětí jsou odpovědní rodiče a degenerativní e-éra.

31.1.2022 v 9:12 | Karma: 43,29 | Přečteno: 4872x | Diskuse| Sport

Jaroslav Pomp

Otevřený dopis ministryni obrany

Ministryně obrany Jana Černochová oznámila, že navrhne darovat Ukrajině dělostřeleckou munici. Ale dar by měl přinášet radost, nikoliv smrt. Munice není dar, je to zlo.

24.1.2022 v 11:41 | Karma: 42,01 | Přečteno: 1675x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Politický náměstek na ministerstvu? Nedůstojné, trapné…

Politický náměstek na ministerstvu? Na vojně za socialismu se tato pozice nazývala zástupce pro věci politické. Politruk. Ta pozice je zbytečná jak lednice v Antarktidě. A pirátský politruk, to je přímo protimluv.

3.1.2022 v 9:12 | Karma: 47,85 | Přečteno: 14549x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Když nesrozumitelné EU vládnou diletanti

Blíží se Vánoce, které se eurokomisařce Heleně Dalliové nepodařilo zakázat pod záminkou kouzelného slůvka inkluze. Zatím. A na hranicích Běloruska s Polskem stráví Vánoce nešťastní migranti v mrazu a lesních kulisách.

16.12.2021 v 10:57 | Karma: 40,23 | Přečteno: 1438x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Česká podpora "rasistickému" pubu The Black Bitch

Plzeňský rock&blues band Beer Reminder dočasně bude používat název pubu The Black Bitch (Černá čubka, fakticky jde o fenu chrta v erbu města Linlithgow), který chtějí inkvizitoři po 350 letech přejmenovat v rámci cancel culture.

6.12.2021 v 11:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Pomp

Fotbal na scestí: Vražda krásy

Slavia Praha vyhrála ostře sledovaný duel s fotbalisty Viktorie Plzeň. Prohrál ale fotbal; bez šancí, spousta faulů, tři oprávněné červené karty, nenávist na trávníku i v hledišti. Vražda fotbalové krásy. A rasistická tečka.

2.11.2021 v 9:55 | Karma: 23,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Sport

Jaroslav Pomp

Univerzita Karlova konečně světová?

Fakulta sociálních věd UK připravuje seminář po vzoru západních univerzit, jak se správně chovat k s lidem, kteří se zahrnují do kategorie LGBTQIA+. Aby se předešlo vyhazovům a napomenutím, které známe z USA či Británie.

18.10.2021 v 11:19 | Karma: 29,53 | Přečteno: 640x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Pomp

Politicky korektní Rolling Stones? I kameny se drolí.

Ta jediná věta šokuje ze dvou důvodů: The Rolling Stones dropped "Brown Sugar" from their concert setlist, saying they fear 21st century fans won't grasp that the tune is about "the horrors of slavery" and not celebrating it.

14.10.2021 v 10:34 | Karma: 30,78 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 123
  • Celková karma 33,52
  • Průměrná čtenost 2158x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik