Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekamenujme Andreje Babiše kvůli dotacím

Piráti spočítali, že firmy Andreje Babiše nasosaly už přes 20 miliard korun v dotacích. AB se stal černou desítkou v terči pomyslného kamenování. On však není viníkem, je pouhým příjemcem peněz. Nekamenujme AB za dotace.

Ano, dotace pro soukromé výdělečné společnosti v tržním prostředí jsou evidentním zlem, semeništěm korupce a vraždou rovné hospodářské soutěže, ale nevymyslel je Andrej Babiš. Že je zásadním příjemcem dotací v posledních letech právě on, to není jeho vina, jen v tom umí chodit lépe než ostatní. A je mu to umožněno díky totální benevolenci a lokajské servilitě těch, kteří dotace schvalují, kontrolují a na konci řetězce vyšetřují porušení pravidel. Dotace vymysleli a nasávali politici dávno před startem Babišovy politické kariéry.

V Česku už od roku 1991 máme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS, v počátcích se jmenoval jinak), který by měl garantovat rovné podmínky pro podnikání. Ale negarantuje, proto se mu občas říká nikoliv antimonopolní, ale antihospodářský úřad. Loupeživá bratrstva, nejen ta partajní, nehlídá. Nevzpomínám si, že by ÚOHS napadl či zpochybnil udělení jakékoliv dotace soukromému podnikatelskému subjektu, i když je zcela zjevné, že pokud někdo vytvoří „něco“ s dotací a druhý za úvěr, který musí splácet bance, jde o zásadní narušení hospodářské soutěže. Přímo na stránkách ÚOHS je publikována tato definice, cituji: Soutěž je narušena tehdy, pokud opatření posílí postavení příjemce podpory oproti jeho konkurentům. Podle této formulace je tedy každá dotace pro podnikatelský výdělečný subjekt, působící v konkurenčním prostředí, narušením hospodářské soutěže. ÚOHS má nyní v čele nového šéfa Petra Mlsnu, který prohlásil, že jeho prioritou je nastavení férových podmínek na trhu. Neřekl udržení či posílení, řekl nastavení! Po třiceti letech od založení úřadu! Aktuální otázka zní: Bude mít Mlsna odvahu jít proti zájmům mocných?

Kdo na dotace dosáhne je zřejmé: ten, kdo má informace, lobbisty, fundované lidi na správné vypracování projektů, právníky na formálně dokonalé vyplnění formulářů, konexe na správných místech. Že to nejsou malí a střední podnikatelé je zřejmé; ti nemají potřebné kontakty či politický vliv, čas ani peníze, protože se musejí otáčet, aby v tržním prostředí obstáli. I kvůli dotacím, vytvářejícím nerovné tržní podmínky.

Do Andreje Babiše jako největšího příjemce dotací v Česku se trefují politici všech opozičních partají, ale v moci ODS, KDU-ČSL i TOP 09 bylo nastavení sofistikovanějších pravidel nebo přímo zrušení dotací pro soukromé podnikatelské subjekty v dobách, kdy jejich strany byly u kormidla, odstranění tohoto nástroje, zabíjejícího rovné tržní podmínky. Ale dotace voní politikům všech partají; čerpají je rádi všichni, ať již pro sebe nebo své kamarády.

Je evidentní, že Andrej Babiš, nenasytná dravá štika v dotačním rybníku plném kapříků, si vodu sám nevypustí. Kamenování Andreje Babiše ze strany představitelů opozičních stran však v tomto případě míří na nesprávný terč. Kritizujme Babiše za to, že nectí fair play, že používá špinavé byznysové i politické metody, že je milionkrát usvědčeným lhářem, že jeho egomaniakální chaotický styl řízení škodí lidem této země, že není důstojným noblesním reprezentantem Česka, že nesnáší demokracii... Babiš ale dotace nevymyslel, jen je čerpá tak, jak mu to minulými politiky nastavená pravidla a zcela povolní, z našich daní placení státní úředníci, kontrolní a regulační orgány i orgány činné v trestním řízení dovolí – ti, kdož neplní své funkce, jsou zodpovědní za účelové udělování dotací jen vyvoleným příjemcům, za pachuť a smrad, provázející dlouhé roky dotační systém.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Pomp | pondělí 22.3.2021 9:12 | karma článku: 33,68 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 18,52 | Přečteno: 238x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,51 | Přečteno: 423x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1142x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 712x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,75 | Přečteno: 980x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Rychlík srazil v Holýšově ženu. Záchranka také ošetřila epileptičku ve vlaku

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  12:42

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 26,63
  • Průměrná čtenost 2124x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik