Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hana Michopulu a její molitanový chléb na věčné časy

Už víme, že jíme blafy. Tak proč je z chleba molitan? Tak zní titulek rozhovoru s gastronomickou publicistkou a kuchařkou Hanou Michopulu na jednom zpravodajském portálu.

Její vytrvalý boj za kvalitní jídlo je skvělá a úctyhodná aktivita, ale v případě dobrého chleba se v rozhovoru opakovaně totálně sekla a připomíná tak hospodského štamgasta, který, ač nikdy nekopl do míče, umí podle svého mínění postavit fotbalový národní tým lépe než Jaroslav Šilhavý.

Zde je citace jejího vyjádření: Dobrý chleba je velké téma, které čeká na řešení. Dnes už prakticky každý český chleba můžete druhý den zmáčknout a celý pecen se vám vejde mezi prsty, jako by to byl molitan. Sjezdila jsem kvůli tomu kraj, ale nenašla jsem jediný chleba, který by se dělal tak, jak bylo ještě před pár lety běžné. Spousta pekařů to tvrdí, ale není to pravda. Když si vezmete německý nebo rakouský žitný chleba, je to bochník, s kterým byste mohl rozbíjet okna. Má křupavou kůru, hutnou střídu, je tam všechno, jak má být, a nejste po něm nafouklý jako balón. Protože se vyrábí tradičně.

Média tu mají velký prostor opřít se do konkrétních lidí, kteří tuto situaci způsobují. Proč se nenechává chleba řádně vykvasit, proč se šidí? Na konci toho procesu se k dobrému chlebu zase dostaneme.

Podívejme se podrobněji její vyjádření, týkající se chleba. Ostatním potravinářským oborům (kromě pivovarnictví, o němž se ale v rozhovoru nepíše), nerozumím, a tak se k nim logicky nevyjadřuji.

Dobrý chleba je velké téma, které čeká na řešení. Na jaké řešení? Je vyřešeno! Nikdy v minulosti nebyla na trhu v Česku taková bohatá nabídka všech možných druhů chleba. Žitné, pšeničné, žitnopšeničné, pšeničnožitné, cereální, celozrnné, speciální, kvasové… Od malých i velkých pekařů. Každý si vybere.

Dnes už prakticky každý český chleba můžete druhý den zmáčknout a celý pecen se vám vejde mezi prsty, jako by to byl molitan. Chleba si kupujeme proto, abychom ho mačkali? To snad ne, kupujeme si ho proto, aby nám chutnal a zasytil nás.

Sjezdila jsem kvůli tomu kraj, ale nenašla jsem jediný chleba, který by se dělal tak, jak bylo ještě před pár lety běžné. Spousta pekařů to tvrdí, ale není to pravda. Co je to před pár lety? V době socialismu, kdy byly na trhu tři druhy chleba a čerstvý chléb se zavážel do obchodů dvakrát týdně? Suroviny zůstávají po staletí stejné, mění se, zcela logicky, technologie. To, že se chléb nesází dřevěnou lopatou, ale ve velkých pekárnách automatickým dopravníkem, peče se v počítačově řízených etážových pecích, to není problém, to je pokrok. Paní Michopulu zcela jistě nepíše své kuchařky na papír husím brkem, namáčeným v inkoustu, ale používá laptop.

Když si vezmete německý nebo rakouský žitný chleba, je to bochník, s kterým byste mohl rozbíjet okna. Má křupavou kůru, hutnou střídu, je tam všechno, jak má být, a nejste po něm nafouklý jako balón. Protože se vyrábí tradičně. Ano, rakouské a německé chleby jsou výborné (stejně jako české), ale vyrábějí se úplně stejným způsobem jako v Česku, i do těchto zemí pokrok pronikl. Jedovatou poznámku, že bochník není na rozbíjení oken, si odpustím, protože to je samozřejmě nadsázka.

Média tu mají velký prostor opřít se do konkrétních lidí, kteří tuto situaci způsobují. Proč se nenechává chleba řádně vykvasit, proč se šidí? Na konci toho procesu se k dobrému chlebu zase dostaneme. Kteří konkrétní lidé tuto situaci způsobují – že máme bohatou nabídku kvalitních chlebů – o tom media moc nepíší, protože pekaři nepatří mezi pseudocelebrity a pozitivní zpráva nezaujme jako titulek, že chleba je jako molitan. Mimochodem, stejný příměr použila paní Michopulu už v roce 2012, kdy psala článek na stejné téma. Že se nenechává chleba řádně vykvasit, že se šidí? To by z něj byl paskvil a ne chleba, navíc ve velkých pekárnách je vše počítačově naprogramované a malí pekaři, kteří by něco šidili, by to mohli zabalit, protože lidé mají možnost výběru.

Paní Hana Michopulu asi nečetla průzkum veřejného mínění věnovaný kvalitě potravin, podle jehož výsledků jsou nejspokojenější Češi s nabídkou piva, minerálek, chleba a sýrů. Proč jí leží chléb minimálně od roku 2012 v žaludku a proměnil se v molitan, to netuším. Jeho kvalitou to nebude, ta je výborná. Měla by se zajet podívat na celostátní Dny chleba 2019, které se konají 5. června tradičně v Pardubicích. A ochutnat. Molitan tam zcela jistě nenajde.

Autor: Jaroslav Pomp | úterý 21.5.2019 11:21 | karma článku: 31,17 | přečteno: 3170x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1123x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,07 | Přečteno: 706x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,68 | Přečteno: 974x | Společnost

Jaroslav Pomp

Jaderné memento nanejvýš aktuální

Když se otevírají 6,5tunové ocelové dveře s betonovou výplní jednoho ze dvou depotů u obce Míšov, kde byla skladována sovětská jaderná munice, člověka ovane chlad. Nejen proto, že v prostoru pod tunami betonu je jen 8 stupňů C.

23.10.2023 v 10:08 | Karma: 16,39 | Přečteno: 401x | Politika

Jaroslav Pomp

Nechte mluvit Ebena!

Když komunisti zakázali zpívat Vladimíru Mišíkovi, objevily se na zdech Československa nápisy Nechte zpívat Mišíka. Doufejme, že se neblíží doba, kdy budeme psát na zdi Nechte mluvit Ebena.

3.7.2023 v 9:41 | Karma: 44,32 | Přečteno: 2593x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

  • Počet článků 123
  • Celková karma 33,58
  • Průměrná čtenost 2158x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik